dimarts, 5 de maig del 2015

La cultura entra a debat en la campanya de les municipals a Mataró

Mica en mica es va prenent consciència de la importància que té la cultura en el model de ciutat. Gràcies a diferents iniciatives privades ja s'han anunciat dos debats entre les candidatures en plena campanya: el primer serà al Buc de Llibres, el proper Dilluns 11 de Maig a les 19h, i el següent diria que encara no està anunciat públicament, així que no ho faré jo.

Celebro que hi hagi aquests debats perquè fa temps que miro de situar la cultura en l'agenda del debat polític i ciutadà a la meva ciutat. I també ho celebro perquè així podrem contrastar propostes amb altres formacions. En el meu cas, com a candidat a la llista d'ICV-EUiA porto mesos fent diferents reunions amb gent del món de la cultura local per anar recollint impressions i propostes de primera mà. Aquest treball col·lectiu ha portat a l'elaboració d'un programa del que em sento molt satisfet.

Us deixo el que serà la introducció al nostre programa de cultura, on es defineixen els eixos de treball. Més endavant publicaré el programa complert on apareixen les propostes concretes.

La cultura al centre del nostre model de ciutat
Hem perdut quatre anys més per a la construcció d’un model cultural per a Mataró. Venim d’un mandat on hem vist que, enlloc de reformular aspectes que tots consideràvem millorables de Can Xalant, s’ha tancat el projecte i substituït per un de nou, el MAC, molt menys ambiciós i amb resultats minsos com ho són els recursos que s’hi destinen. Hem vist com amb el Festival Shakespeare, enlloc de treballar per a que enfortís el seu lligam amb la ciutat, també es tancava a poc temps de la seva edició. Hem vist com el procés d’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura més que generar expectatives ha generat desencís. Hem vist inaugurar la Biblioteca Antoni Comas, un projecte que venia d’anteriors mandats, i també el nou museu de Can Marfà, al que moltes persones hi ha dedicat grans esforços, però que ha quedat en un projecte poc adequat als paràmetres d’un museu del segle XXI. Hem vist, en definitiva, molta improvisació i una reducció dràstica de recursos destinats a cultura i hem comprovat que cal donar-li la volta. És de justícia, però, reconèixer i valorar positivament la millora en la comunicació que ha dut a terme l’Ajuntament els últims anys o la consolidació de l’Escola Municipal de Música, tant lluitada per la nostra coalició.
També hem vist com la ciutadania s’ha organitzat impulsant projectes de gran importància i d’autogestió com el de Can Fugarolas, segurament la millor notícia cultural de la ciutat en molt de temps.
A l’Ajuntament, cal recuperar el temps perdut i situar la cultura com un pilar fonamental del nostre model de ciutat. No es tracta de governar per inèrcia com s’ha fet, sinó de donar un impuls potent a les polítiques culturals de la ciutat al servei  de la ciutadania. Calen nous projectes, però també és imprescindible relligar i coordinar els que ja existeixen, donar-los valor i incorporar-los a estratègies més àmplies, generar un sistema cultural travat.
Cerquem aquest impuls a les polítiques culturals perquè és necessari per a l'extensió dels drets culturals i la seva garantia. A ICV-EUiA volem una ciutadania crítica, culta, que tingui instruments per interpretar el seu entorn, a la qual es faciliti una contribució activa a la transformació social. En un context de crisi i de canvis accelerats, la cultura és més necessària que mai. De fet, hem vist com la dreta ens vol incultes i callats davant l'ofensiva neoliberal que hem patit durant aquests últims anys. Doncs bé, des d'ICV-EUiA defensem que la cultura, amb l'educació, són instruments bàsics per la lluita per una societat sense injustícies.  
La cultura és una de les nostres apostes centrals per al proper mandat i la nostra política cultural se centrarà, en cas que governem, en tres eixos:
·         Accés a la cultura: tots els mataronins i les mataronines han de tenir les mateixes possibilitats d’accés a la cultura. Volem que aquells que avui se senten exclosos de l’oferta cultural de la ciutat passin a sentir-se interpel·lats per ella.
·         Creativitat: propiciarem les condicions suficients per a que la capacitat creativa, a tots els nivells, des de l’amateur fins al professional, i en tots els àmbits, aflori i trobi recorreguts per desenvolupar-se.
·         Participació i governança: la política cultural ha de saber combinar la iniciativa pública amb la interlocució constant tant amb el teixit associatiu com amb l’artístic i professional de la ciutat. S’han trencat alguns ponts i els volem refer i reforçar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada