dimarts, 11 de novembre del 2014

La independència i el federalisme: una mirada des de les polítiques culturals

Reprodueixo aquí l'article que m'han publicat a la Revista Treball



En els debats sobre el futur del país es troba a faltar una reflexió en profunditat sobre els efectes en les polítiques culturals dels diferents escenaris que s’obren: manteniment del status quo, avançament cap a un major autogovern (amb estructura federal), o bé la independència. S’han escoltat sobretot arguments en relació a l’economia a les pensions... però pocs arguments en relació a les polítiques socials i específicament a les culturals. Segurament, aquest buit ve donat per la dificultat per oferir una resposta concreta a la pregunta: quin dels tres escenaris seria el millor per a la cultura catalana? La possible resposta es pot afrontar des de dues dimensions:

La primera dimensió és la que identifica cultura amb Estat i porta a preguntar-se si pot progressar una cultura sense un Estat propi que la preservi i promocioni. De fet, d’ençà de la democràcia amb la normalització lingüística i el creixement de les expressions culturals catalanes, una creativitat reconeguda arreu, la recuperació de tradicions, una industria cultural que ha crescut, etc. s’ha pogut fer molt de camí sense tenir un estat propi. Ara bé, hi ha qui argumenta que aquest creixement hagués estat més espectacular amb un estat propi. El cert és que comparant les estadístiques de producció i consum cultural catalans amb la resta d’Europa, es comprova que el nivell de desenvolupament cultural al nostre país té molt de camí per recórrer i tot apunta a que amb les estructures institucionals actuals s’ha arribat a un topall. La política centralitzadora i insensible a la diversitat cultural que tradicionalment es desenvolupa des de l’Estat Espanyol forma part d’aquest topall. El model autonòmic ha generat més competència centre-perifèria que no pas marcs d’acord, i això ha estat així sobretot per la manca de voluntat d’entesa del govern central, en primer lloc, però també per una postura massa vagades arrogant des el govern català. 

El que s’imposa és que l’opció de mantenir l’actual estat de les coses no ens farà créixer culturalment i la via reformista apunta a poc recorregut. S’obren aquí les dues opcions: la federal i la de la independència, amb arguments vàlids en ambdós casos per ser assenyalades com a opcions per al trencament del status quo. 

En un estat independent, en principi, tindríem l’oportunitat de generar una estructura pròpia i suficientment potent per al nostre desenvolupament cultural. Ara bé, les condicions d’aquesta independència, el grau d’obertura o no a l’entorn, es presenta com una qüestió determinant per al futur. Per exemple, des d’un punt de vista exclusivament industrial, està clar que el català és un mercat d’una dimensió reduïda que pot sostenir produccions culturals fins a un cert límit. Cal recordar que les grans industries culturals del país, sobretot editorials, han crescut en bona mesura per la seva acció a l’exterior i tenir-les aquí ha beneficiat a la cultura catalana, fent-ne de plataforma, i fent que la musculatura industrial permetés assumir riscos amb certs productes culturals. El risc, en aquest cas, ve sobretot de l’aïllament cultural des d’una perspectiva industrial. 

En un estat federat, caldria que les estructures federals recolzessin les estructures federades. Per tant, l’escenari ideal en aquest cas seria el de competències plenes en polítiques culturals a Catalunya però amb el recolzament i la coordinació de l’estat federal i la resta de federacions com a una plataforma per a la connectivitat entre estats i a nivell internacional. Així, l’estat federal hauria d’assumir com a cultura pròpia totes les cultures que el conformen reduint els riscos d’aïllament i potenciant la col·laboració. Per altra banda, el risc de la proposta federal ja es coneix perquè succeeix ara: que des dels poders centrals no es defensin totes les cultures de l’estat. Ara bé, cal entendre que un canvi en l’estructura institucional generaria unes noves condicions d’acord entre estats federats i estat federal, per tant, trencaria amb el que hem conegut fins ara.
En resum, ser una cultura sense estat és un problema, però aquest problema es pot superar tant amb un estat independent com amb una doble estructura d’estat federat i de federació federal compromesa amb totes les cultures que el conformen.

La segona dimensió té a veure amb les polítiques que finalment es desenvolupin en un marc o un altre. Finalment, com passa amb les polítiques socials, sanitàries i educatives, la priorització d’opcions redistributives de la riquesa (dreta versus esquerra) i els models de gestió (control públic versus mercantilització) que s’apliquen són determinants també en les polítiques culturals. S’ha pogut comprovar els últims anys: amb governs nacionalistes tant a Madrid com a la Generalitat, s’ha produït un atemptat constant contra la sostenibilitat del sistema cultural estatal i català. 

Des de Madrid, l’augment de l’IVA als productes culturals; la reducció constant de pressupostos (que val a dir, ha castigat especialment a Catalunya on les subvencions  nominatives que provenen del Ministeri de Cultura han caigut un 75% en quatre anys); el nou avortament de la tan anunciada llei de mecenatge; una llei de propietat intel·lectual que no satisfà ningú; tot plegat, ha portat a una situació límit a tots els sectors. 

Però és que aquí no s’ha fet pas millor. Mentre el govern català pregona la necessitat de crear  estructures d’Estat, el pressupost del Departament de Cultura ha passat de 350 milions a 250 milions en els anys de govern nacionalista; s’ha eliminat el recolzament de la Generalitat a les escoles municipals de música, passant la responsabilitat a les finances municipals; s’han modificat les bases de subvencions, afegint una clàusula que fa que un cop t’han atorgat una subvenció el Govern modificar la quantitat concedida, generant molta inseguretat; s’han tancat centres de creació d’arts visuals, s’han reduït dràsticament els pressupostos a grans institucions culturals, s’ha aprimat el CONCA fins a la mínima expressió, s’han incomplert els convenis de producció audiovisual per part de TV3, s’ha improvisat amb la direcció de centres importants, com l’Arts Santa Mónica, etc. 

Tot i que es podria aprofundir en cadascun dels aspectes assenyalats, sembla clar que l’estructura institucional administrativa és una condició necessària però no suficient per al desenvolupament de polítiques públiques que assegurin el desenvolupament cultural. Cal doncs, trencar amb les dinàmiques actuals, repensar el sistema, amb una estructura o una altra però, amb una clara voluntat política de situar a la cultura com un pilar bàsic del nou Estat del Benestar que cal (re)construir un cop des de la dreta neoliberal catalana, espanyola i europea, han destrossat el que va costar tants anys edificar. 

En efecte, cal començar de nou, trencant el marc actual, aprofitant els avantatges i reduint els riscos de qualsevol de les dues sortides, la federal i la de la independència. Cal un procés que ens porti a unes institucions que garanteixin els drets culturals a l’accés i a l’expressivitat i que ho facin amb complicitat amb els sectors de la cultura. No és moment de refiar-ho tot a fórmules màgiques (d’una i altra banda) que redueixen la complexitat dels temps que corren a veritats absolutes, però sembla clar que l’escenari és de necessitat de ruptura, aprofitant allò que es pugui, però de (re)dissenyant completament de nou les polítiques culturals del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada