dilluns, 2 de març del 2015

Jornada del Llibre Blanc de la Cultura a Mataró: absències presents.


Aquest passat Dissabte es va celebrar la II Jornada participativa del Llibre Blanc de la Cultura de Mataró. Aquest document estratègic que tant s'ha reclamat des de molts sectors de la cultura i la política de la ciutat ha arribat tard i malament. Tard, perquè un procés de planificació estratègica com aquest és millor iniciar-lo a inicis del mandat, per tal que en la segona part del mandat municipal es pugui comprovar que allò acordat es va desenvolupant. I sobretot malament, perquè el procés no s'ha gestionat bé, perquè s'ha posat l'accent en la quantitat de la participació i no en la qualitat del debat que s'havia de produir i perquè, en el fons, es va iniciar sense tenir clar on ens havia de portar.

Avui tenim després de més d'any i mig de treball un diagnòstic, no és un mal diagnòstic al meu entendre, potser massa assèptic, però tot i així pot ser aprofitable si a l'inici del mandat vinent es desenvolupa una proposta de futur que s'alimenti d'aquest diagnòstic i hi posi intenció.

Però i el valor del procés? En els processos de planificació estratègica cultural el resultat és important, però també ho és el procés per arribar-hi. Doncs d'aquí la reflexió: sense desmerèixer gens ni mica als participants que varen assistir a la passada jornada, Dissabte hi havia absències que, des del meu punt de vista, era molt presents.

Una jornada com aquesta, en la que bona part de la gent que està protagonitzant les dinàmiques culturals més importants i de futur de la ciutat no hi eren presents és un fracàs (creadors, empreses culturals, moviments associatius nous, cooperatives, col·lectius...). Un fracàs per qui convoca comprovar que a qui es dirigeix (perquè s'hi dirigien, oi?) no se sent cridat. Denota manca de confiança en la pròpia jornada i en els seus convocants i un distanciament cada cop més greu entre les propostes emergents que es dónen a la ciutat i l'Ajuntament. No culpabilitzo a ningú, ni a l'Ajuntament ni als que no hi varen anar, només penso que cal una reflexió des dels que tenen responsabilitats públiques sobre aquesta situació. Si crides a la participació en una jornada sobre cultura i una part important de la gent de la cultura no s'hi sent cridada tens un problema.

És, al meu entendre, una oportunitat perduda. Però tot i això, per mirar les coses en positiu i recollir l'esforç dels que sí que han participat en el procés, en el futur caldrà posar en valor els resultats de la feina feta, incorporant a les veus absents i generant una nova dinàmica participativa de cara a la definició dels projectes culturals de futur per la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada