diumenge, 15 de juny del 2014

L'Escola Germanes Bertomeu al Palau de la Música

Tinc la sort de que els meus fills van a l'Escola Germanes Bertomeu de Mataró. En aquesta escola han fet una aposta estratègica per la música com a eina per a la millora de la qualitat de la seva oferta educativa. A l'escola ja fa uns anys que funciona el projecte 4cordes, del que ja parlaré en una altra ocasió, però precisament per reforçar l'aposta per la música, aquest curs s'ha intensificat la tasca en el cant coral, creant un nou cor per als més petits que se suma al que ja existia i tenia llarga tradició.
Un dia del curs passat, parlant-ne amb l'equip directiu vaig pensar que estaria bé, per seguir fent camí cap a l'excel.lència, posar-nos en contacte amb el Palau de la Música, el bressol del cant coral de Catalunya. Per raons professionals jo coneixia als seus gestors i els vaig posar en contacte amb la gent de l'escola. A partir d'aquí, la meva intervenció s'acaba i les relacions entre escola i Palau es produeixen amb fluidesa. 
L'escola s'incorpora al projecte Clavé XXI que acosta el cant coral a escoles i entitats del territori proper al Palau. El defineixen com un projecte social del Palau i de l'Orfeó, però jo diria que és un projecte d'excel.lència amb contingut social. Sense un bon treball professional, cercant la màxima qualitat possible de l'expressió de la música coral, els resultats no serien tan bons com els que hem pogut veure i escoltar avui mateix al Palau de la Música. 
Certament, el camí que ha agafat aquesta institució de referència per a la cultura catalana l'està allunyant de la mala imatge vinculada a Millet i Montull. El Palau, amb projectes com Clavé XXI recupera la seva  essència i es mostra com una institució cultural amb compromís social, el mateix compromís que Josep Anselm Clavé demostrà en la seva vocació d'extensió del cant coral entre les classes populars catalanes durant el segle XIX. 
Avui el Palau de la Música era ple de persones poc habituals entre el seu públic, per molts era el primer cop que el trepitjaven, per molts ha estat una descoberta, per molts avui ha estat especial: els seus fills i filles cantaven, i ho feien bé, al cor de Barcelona, al cor de la cultura catalana. 
I és que la cultura té aquesta capacitat de transformació social que no hem d'oblidar mai. El Clavé XXI és el camí a seguir. Cultura i educació, novament, un binomi que funciona. 

Ah! una curiositat: nosaltres vivim al Carrer Josep Anselm Clavé de Mataró. Quines coses! 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada