dilluns, 30 de juny del 2014

És el pressupost, estúpid


Sí, ja sé que el títol d'aquest post és poc original, però crec que reflecteix la indignació que m'ha provocat fer un exercici: estudiar l'evolució del pressupost que destina la Generalitat a Cultura. 

Per què ho he fet? Doncs perquè cercant informació sobre el volum de les retallades en cultura el primer que em trobo a google és al Conseller Mascarell anunciant que el pressupost del 2014 augmentava. El Conseller fa trampa i ho sap, ell parla de l'augment del pressupost del Departament d'un 4,8%, però no parla del pressupost consolidat (el que té en compte tots els organismes que depenen del Departament) on aquest augment no existeix... i menys si anem a les dades de pressupostos consolidats i executats dels últims anys. 

Anem doncs a les dades reals: els pressupostos executats (que s'han gastat efectivament) i consolidats (que incorporen el Departament i les entitats que en depenen). Segons el Departament el pressupost consolidat projectat per al 2014 és de 254,91 milions d'euros, el que representaria una xifra molt inferior del últim pressupost del que tenim dades d'execució, el 2012, en que el pressupost va ser de 284,13 milions d'euros (una reducció d'un 11,46%). 

Les dades, publicades a les memòries del Departament, permeten fer una seqüència molt més llarga, però he considerat suficient anar fins al 2008 en època del govern d'entesa. És la següent (milions d'euros): 357,25 (2008)  ->  341,86 (2009) -> 343,37 (2010) -> 338,71 (2011) -> 284,13 (2012). La conclusió és senzilla: avui, la Generalitat gasta 100 milions d'euros menys en cultura del que ho feia l'any 2008, un 28,64% menys. 

Durant els anys de governs d'esquerres els pressupostos en cultura varen crèixer, no de forma suficient i sense arribar a una xifra homologable amb països i territoris amb els que ens volem comparar. Avui, el camí fet s'ha desfet del tot. Costarà tornar-hi, però cal tornar-hi si no volem empobrir més culturalment la nostra societat. 

Fa uns dies parlava amb un conegut sobre el fet que des del Departament s'està intentant impulsar un Acord Nacional per la Cultura i li vaig preguntar què li semblava. La seva resposta va ser senzilla: l'únic acord que fa falta és augmentar el pressupost!!

Doncs això: és el pressupost, estúpid!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada